Avloppen, lite information.

Bakgrund:​

Som du säkert märkt har vi nyligen underhållsspolat hela fastighetens avloppsnät. Orsaken är att på sista tiden har vi alldeles för ofta varit tvungna att ta hit spolbilen på jourtid vilket är onödigt dyrt. Det finns roligare sätt att använda föreningens pengarna på.

Ditt ansvar:

Lägenhetsinnehavaren ansvarar för att vattenlås och andra rör ner till golvet så som under handfat och diskho hålls rena. Rengöring av golvbrunn i dusch eller under badkaret är också ditt ansvar.

Föreningens ansvar:

Föreningen ansvarar för avloppsledningar och golvbrunnar, frånsett rengöringen av golvbrunnen.

Stopp i diskho och handfat:

Om vattnet sjunker långsamt i handfat, diskho eller i duschens avlopp, kan du behöva rensa avloppet. Om vattnet sjunker sakta i handfatet eller diskhon beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Det går oftast lätt att fixa med en vaskrensare, en sugpropp som sitter på ett träskaft. Vaskrensare finns att köpa i varuhus samt järn- och färgaffärer.

​Börja med att täcka för avrinningshålet som sitter under kranen, med tummen, en trasa eller tejp. Tryck därefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll halva handfatet med varmvatten och pumpa kraftigt upp och ner med vaskrensaren.

Om problemet inte går att lösa med vaskrensaren, kan du testa att rengöra vattenlåset som sitter i röret under handfat eller diskho. Ställ en hink under för att slippa smutsigt vatten på golvet eller i skåpet.

Skruva av locket så att vatten och smuts som finns i låset rinner ut i hinken. Ta bort det avfall som fastnat och spola igenom med varmvatten. Stäng vattenlåset igen. Kontrollera noga att det inte läcker under handfatet/diskhon efter rensning. Detta då plast har en benägenhet att bli skört med åren och kan orsaka läckage. Om det fortfarande är stopp i avloppet gör du en felanmälan till styrelsen. Använd aldrig propplösare eller andra kemikalier då det bara orsakar mer skada än nytta

​Stopp i toastolen:

Har du duschen/badkaret jämte toastolen kommer du kanske att märka att det kommer upp vatten i golvbrunnen när du spolar i toaletten. Tag bort gallret i golvbrunnen och pumpa kraftfullt med vaskrensaren i golvbrunnen. Du kan även göra samma sak i toastolen.

Det enda som är OK att spola ner i en toaletten är 1:an, 2:an och toapapper. Bindor, tamponger, topps, våtservetter o.s.v. är förbjudet att spola ner.​

Fett:

Fett i avloppet är ett vanligt problem. Detta då det alltid finns lite fett kvar, trots att man torkat ur stekpannan noggrant. För att minimera problemet använd mycket diskmedel och skölj med massor med varmvatten. En del tycker nog att ”slöseri” med varmvatten är tabu men kostnaden för en spolning på jourtid motsvarar 60 000 L. varmvatten.

Urinsten:

För att minska bildningen av urinsten, spola alltid med den stora knappen trots att du bara gjort 1:an. Vad urinsten beror på hörs på namnet. Denna beläggning sätter sig i avloppsrören och är hård som betong. Att spola bort stenen fungerar inte. Det man då gör är att spolfirman kör ner en kamera i avloppet för att hitta vart problemet sitter. Därefter görs en mekanisk rensning och sedan spolar man rent.

Akuta problem:

Om du upptäcker att det är problem med avloppet som du inte kan lösa själv skall någon i Troeds styrelse kontaktas för åtgärd. Det är endast styrelsen som kan beställa spolning. Om du inte får tag på någon i styrelsen och läget är akut får du naturligtvis beställa spolning själva. Ring då Ohlssons avloppsjour 010-45 00 500.
Glöm inte att meddela styrelsen om detta snarast.